Medicijnen en andere middelen

Alcohol kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Dit kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van bijwerkingen. Kijk daarom na of je met het medicijn alcohol mag drinken, of vraag het de apotheker. 

Meest voorkomende beïnvloeding van alcohol op medicijnen
Vertraging: medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Hierdoor blijft een giftig afbraakproduct van alcohol langer in het lichaam. Dit kan zorgen voor misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
Versterking: alcohol kan de bijwerking van sommige medicijnen versterken.
Verwijding van de bloedvaten: alcohol kan de bloedvaten verwijden. Je kunt duizelig worden als je het samen met een medicijn gebruikt dat ook de bloedvaten verwijdt.

Extra oppassen met alcoholgebruik
Pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze pijnstillers hebben als bijwerking dat ze het maagslijmvlies irriteren. Alcohol kan ervoor zorgen dat dit sneller gebeurt en er dus sneller schade aan de maagwand ontstaat. 
Bij middelen die suf maken, zoals medicijnen tegen allergie, epilepsie, antidepressiva en antipsychotica. Deze middelen worden versterkt bij alcoholgebruik. Je wordt dus extra suf. 

Alcohol en antibiotica
Voor een goede werking van antibiotica is het belangrijk om voldoende water te drinken. Alcohol drijft vocht af en kan daardoor de werking van de antibiotica negatief beïnvloeden. Bovendien vertraagt de antibiotica de afbraak van alcohol. Je bent dan langer onder invloed van alcohol dan de 90 minuten per standaardeenheid. Let extra op bij metronidazol. Bij dit antibioticum mag geen alcohol gebruikt worden tot en met 2 dagen na afloop van de kuur. Je kunt anders veel last krijgen van bijwerkingen.

Drugs en medicijnen
Drugsgebruik kan de werking van medicijnen beïnvloeden. Het kan de werking van het medicijn volledig tegengaan of teniet doen. Of juist zorgen voor meer last van bijwerkingen. De effecten van sommige drugs kunnen worden versterkt door medicijngebruik. Een risico is hierbij dat het bewustzijn wordt verloren. 

Advies
In het algemeen geldt het advies om geen drugs te gebruiken bij medicijngebruik. Als je toch drugs wilt gebruiken: overleg dan vooraf met de arts en apotheker wat de risico’s zijn van de combinatie tussen het medicijn en de drugs die je wilt gebruiken.