Opname in het lichaam

Drugs, medicijnen of alcohol: ze werken allen in op de hersenen en de hersenfuncties. Het lichaam neemt de actieve stoffen in drugs op en deze stoffen bereiken de hersenen via het bloed. Drugs komen op verschillende manieren in het lichaam terecht. 

Innemen
De drug komt via de mond en de slokdarm in het lichaam. Dit kan in vloeibare vorm zijn, of in vaste vorm zoals een tablet of capsule. Sommige drugs worden gemengd met andere producten, zoals een plak cake (spacecake met cannabis), chocolade of een drankje. De werkzame stof van LSD wordt vaak toegevoegd aan ouwel (eetbaar papier).

Risico’s bij deze vorm van inname zijn beschadigingen van slijmvliezen, maag en slokdarm. Ook is de dosering lastiger te regelen.

Roken en inhaleren
Roken en inhaleren komen veel voor. Middelen zoals cannabis, heroïne (chinezen), lachgas, crack (cocaïne die gerookt wordt) worden via de longen opgenomen in het bloed.

Risco’s bij deze vorm van inname zijn longbeschadigingen, maar ook schade aan de slijmvliezen. 

Injecteren
Injecteren in de bloedbaan (intraveneus) is de meest directe wijze van toedienen. De drug komt rechtstreeks in de bloedbaan via een injectienaald. Injecteren leidt snel tot het gewenst effect, soms al binnen enkele seconden.

Risico’s bij deze vorm van inname zijn kans op ontstekingen van huid en bloedvaten. Doordat de drug ineens en direct in het bloed wordt gespoten leidt dat ook tot grotere risico’s, zoals een overdosis.

Snuiven
Door te snuiven wordt de drug via de slijmvliezen van de neus opgenomen in de bloedbaan. Naast injecteren is dit ook een snelle manier om het gewenste effect te ervaren.

Risico’s bij deze vorm van inname zijn beschadigingen van de slijmvliezen. Berucht is het ontbreken of verdwijnen van het neustussenschot bij het snuiven van bijvoorbeeld cocaïne.

Via de slijmvliezen
Ook via andere slijmvliezen dan die van de neus kunnen drugs worden genomen. Denk aan anaal, vaginaal, eyeballing (waarbij het middel via de slijmvliezen van het oog worden ingenomen) of in de mond. 

Risico’s bij deze vorm van inname zijn schade aan de slijmvliezen. De onvoorspelbaarheid van opname en tijd tussen inname en effect kan leiden tot risico’s zoals een overdosis.