Drugs als medicijn

Veel drugs hebben een ‘verleden’ als medicijn. Sommige drugs kennen nu nog steeds medische toepassingen, denk aan behandeling met cannabis van pijnklachten. Als drugs worden gebruikt als behandeling van medische klachten zonder dat een arts dit heeft voorgeschreven noemen we dat zelfmedicatie.

Zelfmedicatie wordt bij zowel psychiatrische als lichamelijke klachten toegepast. Door drank en drugs kan iemand met schizofrenie zich prettiger voelen. Iemand kan het gebruiken om te ontspannen. Anderen hebben last van negatieve symptomen en gebruiken drank of drugs om hun matte gevoelens te versterken. Sommigen gebruiken het omdat ze er rustiger van worden, ze hebben dan minder last van de bijwerkingen van hun medicijnen. Het gebruik van middelen kan echter ook juist psychiatrische stoornissen of symptomen veroorzaken of uitlokken. 

Veel voorkomende vormen van zelfmedicatie

Cannabis bestrijden van misselijkheid bij chemotherapie, pijnbestrijding, depressieve klachten verdoven
Cocaïne gebruik bij ADHD om beter te kunnen focussen of te concentreren en rustiger te worden
Alcohol pijnbestrijding, denk aan enkele glazen sterke drank bij hevige kiespijn, depressieve klachten verdoven, klachten van PTSS tegen gaan. 
Speed gebruik bij ADHD om beter te kunnen focussen of te concentreren en rustiger te worden


Naast zelfmedicatie wordt er ook onderzoek gedaan naar het gebruiken van drugs als medicijn. een voorbeeld is cannabidiol, een stofje uit de cannabisplant, wat mogelijk geschikt is als medicijn tegen schizofrenie. Ook het gebruik van hallucinogene stoffen als LSD bij de behandeling van PTSS wordt onderzocht.