Opkomst designer drugs

De meeste drugs hebben een plantaardige oorsprong. Doordat er steeds meer chemische kennis is bij makers kunnen de werkzame stoffen van drugs steeds vaker in een laboratorium nagemaakt worden. En dus ook een beetje veranderd worden zodat ze voor een specifiek effect zorgen. Men kan drugs dus ‘ontwerpen’. Dit worden ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen), designer drugs of research chemicals genoemd. Voorbeelden zijn 2C-B, 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (5-APB, 6-APB), mephedrone (4-MMC, miauw miauw) en methoxetamine (MXE).

Designer drugs worden ook gemaakt om de wet te ontduiken. De makers kunnen de moleculaire structuur van een bestaande drug iets aanpassen en zo een nieuwe stof maken. Deze stof heeft dan een vergelijkbaar effect als een bestaande drugs, maar staat nog niet op de lijst van verboden middelen . Productie en handel van dat nieuwe middel zijn dan (nog) niet verboden.

Nieuwe ‘oude’ drugs
Het komt ook geregeld voor dat er (al lang bestaande) middelen ineens in toenemende mate gebruikt worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn.:

Ayahuasca
Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Een bijnaam is ‘la purga’ omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. De Purga wordt vaak gebruikt als een geestelijke en lichamelijke reiniging. Het gebruik vindt dan plaats in groepen en het maakt deel uit van een ritueel. Ayahuasca is de laatste jaren wereldwijd steeds populairder geworden, zo ook in Nederland. In Nederland zie je een sterke stijging van aanbieders en in de Amazone komt er steeds meer Ayahuasca toerisme.

Kava Kava
Kava Kava is een kalmerende en lustopwekkende drank. Het wordt gemaakt van de Piper methysticum (ook wel kava plant genoemd). De drank wordt al eeuwen lang gebrouwen op eilanden in de Stille Oceaan en bij sociale gelegenheden gedronken. In Nederland werd Kava Kava jarenlang in smartshops verkocht maar is het sinds 2003 verboden.

Kratom
Kratom is een plant (Mitragyna speciosa) die van nature voorkomt in de regenwouden van Thailand en Maleisië. De laatste tijd is Kratom steeds populairder geworden als drug. Kratom verbetert je humeur en geeft een euforisch gevoel, net als de opiaten heroïne en opium. Het grote verschil tussen Kratom en opiaten is dat Kratom in lage dosis een stimulerend effect heeft en in hogere dosis een verdovende werking.

Lachgas
De scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide (N2O). Lachgas wordt soms gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Er is wel een verschil tussen de gassen voor deze twee toepassingen. Het eerste is lachgas gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Het voldoet aan de eisen voor menselijke consumptie. Het tweede is niet vermengd zuurstof en voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker. Nadat het na de jaren ’90 van de vorige eeuw even ‘weg’ was, wordt lachgas nu weer volop gebruikt. 

Voortdurende ontwikkeling
Het is onmogelijk een compleet overzicht te geven van alle nieuwe drugs. Jaarlijks verschijnen er honderden nieuwe of afgeleide drugs op de markt. Wat we wel weten is dat ze altijd vallen onder een van de drie groepen middelen: stimulerend, verdovend of bewustzijnsveranderend.

Microdosering
Een nieuwe manier van innemen is de microdosering. In plaats van een volledige dosis neemt de gebruiker slechts een fractie van de werkzame hoeveelheid. Redenen zijn bijvoorbeeld om nét een beetje scherper, creatiever of gemotiveerder te zijn gedurende de werkdag. Ook helpt het sommige mensen bij hun depressie. Of de microdosering deze claims ook waar maken moet nog blijken. Momenteel lopen er een paar wetenschappelijke onderzoeken, maar er is nog onvoldoende resultaat om sluitende conclusies aan te verbinden.