Signaleren is lastig

Het is vaak lastig om te signaleren of iemand onder invloed is van drugs. Bij alcoholgebruik kan de geur van alcohol een hele sterke indicatie zijn, bij drugs ontbreekt zo’n sterke indicator. Bovendien heeft  iedere drug z’n eigen uitwerking. Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat problemen soms wel opgemerkt worden, maar deze moeilijk te duiden zijn. Over het algemeen geldt dat opvallend afwijkend gedrag een signaal kan zijn dat hij/zij onder invloed is. Afhankelijk van gewenning, de hoeveelheid die genuttigd is en de persoonlijke kenmerken kunnen verschillende signalen worden waargenomen. Bij de ene persoon zal dat meer uitgesproken zijn dan bij de andere persoon. 

Ogen
De pupilgrootte van de ogen kan variëren van zeer kleine speldenknopjes tot heel grote pupillen waarbij nauwelijks de kleur van de ogen nog te zien is rond de zwarte pupil. Kleine pupillen ontstaan bij gebruik van een verdovend middel als heroïne. Heel grote pupillen door o.a. bewustzijnsveranderende of stimulerende middelen als XTC, LSD of paddo’s. Opvallend hierbij is steeds dat de pupilgrootte niet meer lichtgevoelig is (zolang de drug werkt). De pupil verkleint niet bij plots fel licht en vergroot niet bij overgang naar een donkere omgeving.

Eetgedrag/Afvallen
De meeste drugs hebben een eetlustremmend effect waardoor mensen in korte tijd veel gewicht kunnen verliezen. Sommige drugs (o.a. cannabis) zorgen voor meer eetlust, meestal zoetigheden.

Reuk
Drugs die gerookt of verdampt worden zorgen voor een specifieke geur (in de kamer of in de kleren). Een plots (overdreven) gebruik van aftershave of parfum kan bedoeld zijn om dergelijke geurtjes te verdoezelen. 

Andere mogelijke signalen
Andere mogelijke signalen van drug- (en alcohol) gebruik zijn bijvoorbeeld: bleekheid, vermoeidheid, abnormaal veel jeuk hebben op armen of benen, verandering in hygiëne, roodheid rond neus en mond, plotseling achteruitgang van de tanden (afbrokkelen, abcessen, etc.).

Gemeenschappelijk kenmerk drugsgebruik
Niet alle signalen duiden op gebruik. Uiterlijke signalen zoals alleen rode ogen zeggen niet zo veel. Maar gecombineerd met afwijkend gedrag versterkt dit het vermoeden van drugsgebruik. Afwijkend gedrag kan zich uiten in onrustig en snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, erg afvallen en vaak afwezig zijn.  Vooral de stemmingswisselingen zijn een gemeenschappelijk kenmerk van alle drugs. Dan weer is iemand vrolijk, dan weer down. Op het ene moment is hij alert, het volgende moment sloom of afwezig. Bij voortgezet gebruik presteert de gebruiker steeds minder en gaat het leven steeds meer om drugs draaien.

Meer weten over signaleren op de werkvloer? Doe dan mee met de training ‘signaleren van medewerkers onder invloed en het gesprek aangaan’ van onze partner Trafieq