Opname van medicijnen in het lichaam

Medicijnen kunnen op verschillende manieren worden opgenomen door het lichaam. Vaak komt het medicijn het lichaam binnen door opname in het bloed. Vanuit het bloed komt het medicijn dan terecht op de plek waar het medicijn zijn werk moet doen. In medicijnen zitten werkzame stoffen die enerzijds het medisch probleem aanpakken en anderzijds bijwerkingen kunnen hebben. Ze werken in op de hersenen en hersenfuncties. Ze hebben daardoor invloed op het functioneren. Sommige medicijnen werken ook op het bewustzijn, zoals medicijnen tegen epilepsie, maar worden niet om die reden ingenomen. Deze bijwerkingen werken in op de hersenen en de hersenfuncties. De actieve stoffen in medicijnen bereiken de hersenen dan via het bloed. De stoffen worden dus in het lichaam in het bloed opgenomen. De meest voorkomende wijze waarop medicijnen worden genomen zijn:

Innemen 
Het medicijn komt via de mond (oraal) en de slokdarm in het lichaam. Dit kan in vloeibare vorm zijn of in  vaste vorm zoals een tablet of capsule. Sommige medicatie kan niet oraal worden ingenomen, omdat de werkzame stof dan door de maag wordt afgebroken voordat ze in het bloed kan worden opgenomen. Een voorbeeld is insuline. 

Innemen via de slijmvliezen
Deze wijze van toediening wordt gebruikt als het medicijn afgebroken zou worden door de maag, of als de betrokkenen niet in staat is een middel oraal in te nemen. Ook kan deze methode gebruikt worden voor een lokaal effect of een betere snellere opname in het bloed. Inname via de slijmvliezen is bijvoorbeeld anaal, onder de tong of vaginaal.

Injecteren
Injecteren in de bloedbaan (intraveneus) is de meest directe wijze van toedienen. Met een injectienaald wordt het medicijn rechtstreeks in de bloedbaan gebracht. Injecteren leidt snel tot het gewenst effect, soms al binnen enkele seconden. Bij injecteren in de spieren (intramusculair) of onder de huid (subcutaan) wordt juist het medicijn over een langere periode aan het bloed afgegeven. Deze medicijnen werken soms wel over een periode van een maand.

Roken en inhaleren
Roken en inhaleren zijn andere wijze van inname van medicijnen. Deze middelen zijn vaak eerst lokaal werkzaam in de longen. Maar ook b.v. medicinale wiet wordt gerookt.