Effecten

Drugs zijn stoffen die ingenomen worden om het bewustzijn en functioneren te beïnvloeden. Verandering van bewustzijn, vermindering van het reactievermogen en een vertekende waarneming zijn effecten die kunnen optreden. Door deze effecten ervaart de gebruiker (afhankelijk van het middel) zijn omgeving met een blij/euforisch gevoel, een andere tijdwaarneming, kleuren en geluiden. Ook kan de gebruiker heel veel energie krijgen of juist erg rustig worden.

Drugs worden grofweg in drie categorieën ingedeeld; middelen die ontspannen (verdovende middelen), middelen die energie geven (stimulerende middelen) en middelen die de zintuiglijke waarneming veranderen (bewustzijnsveranderende middelen).

Drugs met meerdere effecten
Sommige drugs zijn niet in een enkele categorie in te delen. Hasj wordt meestal vanwege de ontspannende (verdovende) werking gebruikt, maar kan ook de waarneming veranderen. Ook XTC en ketamine hebben meerdere effecten. De aard van het effect is dan gerelateerd aan de ingenomen dosering.

Gebruik
De verschillende typen drugs worden vaak in verschillende omstandigheden gebruikt. Sommige gebruikers gebruiken maar één soort drugs, anderen nemen verschillende soorten drugs tegelijk. Dit is afhankelijk van de situatie of de stemming van de gebruiker. Stimulerende drugs worden vaak gebruikt in uitgaansgelegenheden, maar ook door mensen die een nacht door willen of moeten werken. Dit zijn vooral de drugs zoals XTC en Speed. Drugs met een verdovend effect worden vaak gebruikt door mensen met slaapproblemen of angststoornissen, maar ook door mensen met problemen op persoonlijk of maatschappelijk niveau. Wanneer ze gebruiken denken ze niet meer aan het probleem.