Feiten & Fabels over Alcohol,
Drugs en Medicijnen

Je kent ze wel. De smoesjes. De excuses. De verklaringen waarom het niet zo erg is om tóch in de auto te stappen of aan het werk te gaan, terwijl je eigenlijk wel weet dat het niet zo verstandig is. Weet jij welke smoesjes op waarheid berusten? En welke excuses echt een broodje aap zijn? Voor het gemak kun je ze hier zelf checken. Maar ook kun je meteen naar een aantal wetenschappelijke bijdragen vol met feitelijke informatie.

image

Wat is een feit en wat is een fabeltje?

Check hier je kennis over de bekende smoesjes. Berusten ze op de waarheid? Of is het volkomen kul? Is het een feit of fabel? Klik en kom er achter!

Het maakt niet uit of ik nuchter of onder invloed aan het werk ben. Ik weet altijd wat ik moet doen. En het gaat altijd goed.

Fabel! Het gaat altijd goed. Tot die ene keer dat het niet goed gaat. Wanneer je onder invloed bent, ben je onder invloed. Lees meer over werken onder invloed. 

Photo by Tiger Lily from Pexels
Feit
Fabel

Van alcohol krijg je meer zin in sex.

Dat is waar, maar ehh…de prestaties worden wel minder. Alcohol heeft een verdovend effect op al je spieren. Lees meer over de effecten van alcohol.

Feit
Fabel

Alcohol maakt je dom, het breekt je hersencellen af.

Nee, dit klopt niet helemaal. Na een goede nacht slapen zijn de hersencellen weer hersteld. Wel is bekend dat het geheugen van mensen die regelmatig en langdurig drinken slechter gaat presteren.

Meer weten over de effecten van alcohol? Kijk dan bij Effecten van alcohol

 

Feit
Fabel

Ik kan veel (alcohol) hebben, want ik ben groot en sterk.

Zware mensen kunnen meer drinken dan mensen met minder gewicht. Dat is waar. Alcohol wordt via het bloed opgenomen in het hele lichaam en over de totale hoeveelheid lichaamsvloeistof. Een zwaar lichaam bevat meer vloeistof, de alcohol wordt meer verdund dan in een lichaam met en laag gewicht en minder vloeistof. Maar ook zware en grote mensen hebben op een zeker moment een te hoog alcoholpromillage in het bloed om nog te mogen rijden of werken.. Meer lezen over de opname van alcohol in je lichaam.

Feit
Fabel
Meer feitjes & fabels laden

Wat doen alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer?

Weet jij hoe makkelijk het is om (onbewust) onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen op het werk te verschijnen? Wil je een veiligere werkvloer en minder verzuim en productieverlies? Het whitepaper van Trafieq geeft uitleg. Download het nu. Gratis!

Hoeveel risico loop jij, je collega's en jouw bedrijf als het gaat om alcohol-, drugs- en medicijngebruik op de werkvloer? Doe de scan en kom erachter!

Op zoek naar feiten?

Speciaal voor jou verzameld: rapportages en wetenschappelijk onderzoek naar alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer en in het verkeer.

Overzicht boetes en straffen voor rijden onder invloed

Bekijk in dit pdf document wat de overzicht boetes en straffen rijden onder invloed (per 01-01-2016)

Bron: Iriszorg, februari 2016

RIVM rapport 2018 (herziene versie van 2016)

Maatschappelijke kosten-baten analyse van beleidsmaatregelen om alcoholgebruik te minderen. En in deze rapportage dus ook een becijfering van de schade die de Nederlandse economie oploopt als gevolg van alcoholgebruik. RIVM rapport 2018-0146  (pdf)

Nationale drugmonitor 2019

Ieder jaar monitort het Trimbos instituut hoeveel en welke drugs er in Nederland door de verschillende bevolkingsgroepen worden genuttigd.

nationale drugmonitor 2019 trimbos

Wat doen drank en drugs met jou?

Onze partner Trafieq heeft een handige infographic gemaakt. Hierop zie je precies hoe lang het duurt voordat een middel weer uit je lijf is (en wanneer je niet meer strafbaar bent als je aan het verkeer deelneemt). Je kunt deze poster downloaden, of een papieren versie voor jouw organisatie aanvragen (of voor boven je bed 😉  ).

image

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwtjes,
infographics, whitepapers en nog veel meer