Feiten & Fabels over Alcohol,
Drugs en Medicijnen

Je kent ze wel. De smoesjes. De excuses. De verklaringen waarom het niet zo erg is om tóch in de auto te stappen of aan het werk te gaan, terwijl je eigenlijk wel weet dat het niet zo verstandig is. Weet jij welke smoesjes op waarheid berusten? En welke excuses echt een broodje aap zijn? Voor het gemak kun je ze hier zelf checken. Maar ook kun je meteen naar een aantal wetenschappelijke bijdragen vol met feitelijke informatie.

image

Wat is een feit en wat is een fabeltje?

Check hier je kennis over de bekende smoesjes. Berusten ze op de waarheid? Of is het volkomen kul? Is het een feit of fabel? Klik en kom er achter!

Verschillende soorten alcohol hebben een ander effect.

Fabeltje! Want van tequila word je gek en van whisky frisky? Dit is niet waar. Alcohol is alcohol, dus het heeft allemaal hetzelfde effect. Het ligt er wél aan hoeveel je ervan neemt. Lees meer over de effecten van alcohol. 

Feit
Fabel

Weet je, als ik een deadline moet halen neem ik altijd een beetje coke. Dat maakt me scherp en super alert.

Cocaïne heeft een stimulerend effect. Dat kan worden ervaren als alert en ‘scherp’. Maar je bent wel onder invloed.. Lees meer over de effecten van drugs.

Feit
Fabel

Een snuifje cocaïne na het drinken maakt je weer nuchter.

Fabel! Je bent dan dubbel onder invloed, zowel van alcohol als cocaïne. Alcohol verdooft en cocaïne maakt je actief, maar let op! Je bent dan níet nuchter. Lees meer over afbraak van alcohol en afbraak van drugs in je lichaam.

Feit
Fabel

Met alcohol op presteer ik beter in bed 🙂

Van alcohol krijg je meer zin in sex. Dat is waar, maar ehh…de prestaties worden wel minder. Alcohol heeft een verdovend effect op al je spieren… Lees meer over de effecten van alcohol op je lichaam.

Feit
Fabel
Meer feitjes & fabels laden

Wat doen alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer?

Weet jij hoe makkelijk het is om (onbewust) onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen op het werk te verschijnen? Wil je een veiligere werkvloer en minder verzuim en productieverlies? Het whitepaper van Trafieq geeft uitleg. Download het nu. Gratis!

Hoeveel risico loop jij, je collega's en jouw bedrijf als het gaat om alcohol-, drugs- en medicijngebruik op de werkvloer? Doe de scan en kom erachter!

Op zoek naar feiten?

Speciaal voor jou verzameld: rapportages en wetenschappelijk onderzoek naar alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer en in het verkeer.

Overzicht boetes en straffen voor rijden onder invloed

Bekijk in dit pdf document wat de overzicht boetes en straffen rijden onder invloed (per 01-01-2016)

Bron: Iriszorg, februari 2016

RIVM rapport 2018 (herziene versie van 2016)

Maatschappelijke kosten-baten analyse van beleidsmaatregelen om alcoholgebruik te minderen. En in deze rapportage dus ook een becijfering van de schade die de Nederlandse economie oploopt als gevolg van alcoholgebruik. RIVM rapport 2018-0146  (pdf)

Nationale drugmonitor 2019

Ieder jaar monitort het Trimbos instituut hoeveel en welke drugs er in Nederland door de verschillende bevolkingsgroepen worden genuttigd.

nationale drugmonitor 2019 trimbos

Wat doen drank en drugs met jou?

Onze partner Trafieq heeft een handige infographic gemaakt. Hierop zie je precies hoe lang het duurt voordat een middel weer uit je lijf is (en wanneer je niet meer strafbaar bent als je aan het verkeer deelneemt). Je kunt deze poster downloaden, of een papieren versie voor jouw organisatie aanvragen (of voor boven je bed 😉  ).

image

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwtjes,
infographics, whitepapers en nog veel meer