Feiten & Fabels over Alcohol,
Drugs en Medicijnen

Je kent ze wel. De smoesjes. De excuses. De verklaringen waarom het niet zo erg is om tóch in de auto te stappen of aan het werk te gaan, terwijl je eigenlijk wel weet dat het niet zo verstandig is. Weet jij welke smoesjes op waarheid berusten? En welke excuses echt een broodje aap zijn? Voor het gemak kun je ze hier zelf checken. Maar ook kun je meteen naar een aantal wetenschappelijke bijdragen vol met feitelijke informatie.

image

Wat is een feit en wat is een fabeltje?

Check hier je kennis over de bekende smoesjes. Berusten ze op de waarheid? Of is het volkomen kul? Is het een feit of fabel? Klik en kom er achter!

Zware mensen kunnen veel meer drinken dan mensen met minder gewicht.

Dat is waar. Alcohol wordt via het bloed opgenomen in het hele lichaam en over de totale hoeveelheid lichaamsvloeistof. Een zwaar lichaam bevat meer vloeistof, de alcohol wordt meer verdund dan in een lichaam met een laag gewicht en minder vloeistof. Meer lezen over de opname van alcohol in je lichaam. 

Feit
Fabel

Eerlijk is eerlijk, met een blowtje op het werk kan ik beter dealen met mijn collega’s en baas. Ik ben dan zoveel relaxter, weet je.

Cannabis heeft naast het bewustzijnsverruimende effect ook een verdovend effect, waardoor je relaxt wordt. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor de effecten van cannabis, waardoor ze niet per se relaxt worden, maar last krijgen van concentratieproblemen en (tijdelijk) geheugenverlies. In incidentele gevallen kan cannabisgebruik ook leiden tot hallucinaties, angstaanvallen, depressies en psychoses. In alle gevallen geldt: als je cannabis hebt gebruikt, bijvoorbeeld door het roken van een jointje. Dan ben je onder invloed. Lees meer over de afbraak van drugs in je lichaam.

Feit
Fabel

Een microdosis XTC maakt je creatief.

XTC heeft een stimulerend en bewustzijnsverruimend effect, wat bij sommigen zorgt voor meer creativiteit. Je zou dan ook denken, een klein beetje kan geen kwaad.. Maar je hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te verkrijgen. Kortom, maak van je microdosis geen macrodosis. Lees meer over ontwikkelingen in drugs. 

Feit
Fabel

Een snuifje cocaïne na het drinken maakt je weer nuchter.

Fabel! Je bent dan dubbel onder invloed, zowel van alcohol als cocaïne. Alcohol verdooft en cocaïne maakt je actief, maar let op! Je bent dan níet nuchter. Lees meer over afbraak van alcohol en afbraak van drugs in je lichaam.

Feit
Fabel
Meer feitjes & fabels laden

Wat doen alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer?

Weet jij hoe makkelijk het is om (onbewust) onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen op het werk te verschijnen? Wil je een veiligere werkvloer en minder verzuim en productieverlies? Het whitepaper van Trafieq geeft uitleg. Download het nu. Gratis!

Hoeveel risico loop jij, je collega's en jouw bedrijf als het gaat om alcohol-, drugs- en medicijngebruik op de werkvloer? Doe de scan en kom erachter!

Op zoek naar feiten?

Speciaal voor jou verzameld: rapportages en wetenschappelijk onderzoek naar alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer en in het verkeer.

Overzicht boetes en straffen voor rijden onder invloed

Bekijk in dit pdf document wat de overzicht boetes en straffen rijden onder invloed (per 01-01-2016)

Bron: Iriszorg, februari 2016

RIVM rapport 2018 (herziene versie van 2016)

Maatschappelijke kosten-baten analyse van beleidsmaatregelen om alcoholgebruik te minderen. En in deze rapportage dus ook een becijfering van de schade die de Nederlandse economie oploopt als gevolg van alcoholgebruik. RIVM rapport 2018-0146  (pdf)

Nationale drugmonitor 2019

Ieder jaar monitort het Trimbos instituut hoeveel en welke drugs er in Nederland door de verschillende bevolkingsgroepen worden genuttigd.

nationale drugmonitor 2019 trimbos

Wat doen drank en drugs met jou?

Onze partner Trafieq heeft een handige infographic gemaakt. Hierop zie je precies hoe lang het duurt voordat een middel weer uit je lijf is (en wanneer je niet meer strafbaar bent als je aan het verkeer deelneemt). Je kunt deze poster downloaden, of een papieren versie voor jouw organisatie aanvragen (of voor boven je bed 😉  ).

image

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwtjes,
infographics, whitepapers en nog veel meer