Feiten & Fabels over Alcohol,
Drugs en Medicijnen

Je kent ze wel. De smoesjes. De excuses. De verklaringen waarom het niet zo erg is om tóch in de auto te stappen of aan het werk te gaan, terwijl je eigenlijk wel weet dat het niet zo verstandig is. Weet jij welke smoesjes op waarheid berusten? En welke excuses echt een broodje aap zijn? Voor het gemak kun je ze hier zelf checken. Maar ook kun je meteen naar een aantal wetenschappelijke bijdragen vol met feitelijke informatie.

image

Wat is een feit en wat is een fabeltje?

Check hier je kennis over de bekende smoesjes. Berusten ze op de waarheid? Of is het volkomen kul? Is het een feit of fabel? Klik en kom er achter!

Als je eenmaal naar het toilet bent gegaan, blijf je gaan.

Fabeltje! Het maakt niet uit wanneer je gaat, het is normaal dat je door alcohol meer naar het toilet moet dan gewoonlijk. Ga dus vooral wanneer het jou uitkomt, niet wanneer je het niet meer op kunt houden. Lees meer over het effect van alcohol. 

Feit
Fabel

Een ibuprofen innemen voordat je alcohol drinkt verlicht je kater de volgende dag.

Fabel! Tegen de tijd van je last hebt van je kater (hoofdpijn, misselijkheid of andere kwaaltjes), is de ibuprofen allang uitgewerkt. Lees meer over de afbraak van alcohol door je lichaam. 

Feit
Fabel

Door cannabis te gebruiken kan ik me beter concentreren.

Een beginnende gebruiker ervaart de eerste joint of het eerste stickie als onschuldig. Maar regelmatig gebruik kan, ook bij beginnende gebruikers, leiden tot  concentratieproblemen en (tijdelijk) geheugenverlies. Soms kan cannabisgebruik ook leiden tot hallucinaties, angstaanvallen, depressies en psychoses. Daar moet je dan wel gevoelig voor zijn. Lees meer over drugs. 

Feit
Fabel

Een jointje maakt me rustig en sociaal. Zonder ben ik een tikkende tijdbom..

Wanneer je een jointje hebt gerookt ben je onder invloed. Cannabis heeft een verdovend effect. En een bewustzijnsverruimend effect. Het kan er voor zorgen dat je rustig wordt en in jouw beleving sociaal. Maar je bent wel onder invloed. Bovendien komt het voor dat mensen die daar gevoelig voor zijn juist hallucinaties, angstaanvallen, depressies en psychoses door krijgen. Lees meer over redenen om drugs te gebruiken.

Feit
Fabel
Meer feitjes & fabels laden

Wat doen alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer?

Weet jij hoe makkelijk het is om (onbewust) onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen op het werk te verschijnen? Wil je een veiligere werkvloer en minder verzuim en productieverlies? Het whitepaper van Trafieq geeft uitleg. Download het nu. Gratis!

Hoeveel risico loop jij, je collega's en jouw bedrijf als het gaat om alcohol-, drugs- en medicijngebruik op de werkvloer? Doe de scan en kom erachter!

Op zoek naar feiten?

Speciaal voor jou verzameld: rapportages en wetenschappelijk onderzoek naar alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer en in het verkeer.

Overzicht boetes en straffen voor rijden onder invloed

Bekijk in dit pdf document wat de overzicht boetes en straffen rijden onder invloed (per 01-01-2016)

Bron: Iriszorg, februari 2016

RIVM rapport 2018 (herziene versie van 2016)

Maatschappelijke kosten-baten analyse van beleidsmaatregelen om alcoholgebruik te minderen. En in deze rapportage dus ook een becijfering van de schade die de Nederlandse economie oploopt als gevolg van alcoholgebruik. RIVM rapport 2018-0146  (pdf)

Nationale drugmonitor 2019

Ieder jaar monitort het Trimbos instituut hoeveel en welke drugs er in Nederland door de verschillende bevolkingsgroepen worden genuttigd.

nationale drugmonitor 2019 trimbos

Wat doen drank en drugs met jou?

Onze partner Trafieq heeft een handige infographic gemaakt. Hierop zie je precies hoe lang het duurt voordat een middel weer uit je lijf is (en wanneer je niet meer strafbaar bent als je aan het verkeer deelneemt). Je kunt deze poster downloaden, of een papieren versie voor jouw organisatie aanvragen (of voor boven je bed 😉  ).

image

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwtjes,
infographics, whitepapers en nog veel meer