Opname in het lichaam

Via de mond bereikt alcohol de maag. In de maag wordt ongeveer 20% van de alcohol opgenomen in het bloed. De overige 80% wordt daarna opgenomen in de darmen. Via het bloed bereikt alcohol na ongeveer 10 minuten de hersenen, waardoor je het effect van alcohol gaat merken. 

Verschil tussen mannen en vrouwen
Vrouwen bouwen bij dezelfde hoeveelheid alcohol meer promillage op dan mannen. Dit verschil komt door het verschil in lichaamsbouw. Mannen hebben meer lichaamsvocht (doordat ze meer spieren hebben) en zij hebben in de maag meer speciale afbraakenzymen voor alcohol. Vooral het verschil in lichaamsvocht (vrouwen hebben meer lichaamsvet en minder vocht) is de reden waarom vrouwen (bij hetzelfde gewicht en als ze hetzelfde gedronken hebben als mannen) een hoger promillage hebben dan mannen. Een standaard eenheid alcohol geeft bij mannen ongeveer een promillage van 0,2‰ en bij vrouwen 0,25 ‰.

Gewicht
Alcohol lost op in water en niet in vetweefsel. Het promillage bij zwaardere mensen zal niet automatisch hoger zijn dan bij lichtere mensen. Het maakt bijvoorbeeld voor mannen niet uit of je 80 kilo weegt of 100, omdat het extra gewicht meestal bestaat uit vetweefsel.

Kinderen
Bij kinderen is het promillage na inname van 1 standaard eenheid hoger. Kinderen zijn namelijk nog niet volgroeid en minder wegen. Er is eenvoudigweg minder water om de alcohol in op te lossen.