Afbraak en restalcohol

Alcohol wordt in het lichaam vooral afgebroken door de lever. De lever is een soort chemische fabriek die met allerlei stoffen (enzymen) de drugs afbreekt of de chemische structuur ervan verandert. Bij elke drug gaat de afbraak anders, maar meestal wordt de drug afgebroken tot een bepaalde stof die vervolgens weer afgebroken wordt in andere stoffen. Zo wordt alcohol eerst afgebroken tot acetaldehyde, een uiterst giftige stof, die wordt omgezet in azijnzuur. Het azijnzuur wordt vervolgens afgebroken tot water en koolzuur en met de urine en adem het lichaam uitgaan.  

De lever kan alcohol in beperkte mate en tempo afbreken. De gemiddelde afbraaksnelheid van alcohol is 1 standaardeenheid per anderhalf uur. Als je meer gedronken hebt, gaat het afbreken langzamer. De afbraaksnelheid kan niet worden beïnvloed door bijvoorbeeld sporten, koffie drinken, een frisse neus halen of een douche nemen. 

Restalcohol
De lever doet steeds in hetzelfde tempo haar werk. Dit betekent dat iemand die tot diep in de nacht heeft gedronken, de volgende ochtend waarschijnlijk nog onder invloed van alcohol is. De alcohol die je dan nog kunt meten in het lichaam wordt restalcohol genoemd. Met 15 genuttigde standaardeenheden (dat zijn ongeveer 10 flesjes bier) loopt de afbraaktijd op tot 22,5 uur. Je bent dus tot ver in de volgende dag onder invloed van alcohol. Ook kan het wettelijk toegestane alcoholpromillage overschreden zijn. Handig om te weten als je de volgende dag wil werken en/of iets doen waarvoor je de auto, motor of (brom)fiets nodig hebt.

Bekijk ook het overzicht boetes en straffen rijden onder invloed.

Voorbeeld
Je drinkt op een BBQ vanaf 14:00 uur in totaal 10 flesjes bier. Om 22:00 uur stop je met het bier en drink je nog een aantal glazen water. Om 23:00 uur ga je slapen. Als je de volgende ochtend om 08:00 uur in je auto naar je werk rijdt ben je nog onder invloed (je alcoholpromillage is dan 0,8‰). Belangrijk om te weten: wanneer je deelneemt aan het verkeer met een promillage hoger dan 0,5‰ pleeg je een misdrijf. 

Bereken snel of je de weg weer op mag met magikweerrijden.nl