Helft van getest personeel Nedcar onder invloed

“Wow, 50%! Dat zien zelfs wij bijna nooit! Dat is ontzettend veel. Trafieq voert in opdracht van bedrijven jaarlijks honderden alcohol- en/of drugstests uit onder medewerkers. Daarbij is onze ervaring dat gemiddeld zo’n 2 – 3% van de geteste medewerkers onder invloed aan de poort verschijnt.”

Gebruik of onder invloed?

Nedcar geeft op vragen van de NOS aan dat het gaat om bloedtesten onder 300 medewerkers die steekproefsgewijs zijn getest. De testmethode is van invloed op de uitslag: test je met bloed (of urine), dan kun je ook zien of iemand in het verleden gebruikt heeft. Dat zegt niet per se dat iemand op het testmoment onder invloed is. Over ‘gebruik’ van je medewerkers heb je als bedrijf niets te zeggen. Het enige waar je als bedrijf iets over mag zeggen is over ‘onder invloed zijn tijdens het werk’. Trafieq meet dit bijvoorbeeld met een speekseltest (drugs) of ademtest (alcohol): je test dan alleen of iemand op het moment van testen onder invloed is.

Hoe valt het te verklaren dat de helft van de geteste medewerkers bij Nedcar onder invloed blijkt? Een voor de hand liggende verklaring is dat bij Nedcar de termen ‘gebruik van alcohol en drugs’ en ‘onder invloed zijn van alcohol en drugs’ door elkaar zijn gehaald. Mogelijk is met urine- of bloedtesten getest of medewerkers de afgelopen periode gebruikt hebben. Dit zou het hoge percentage van Nedcar kunnen verklaren. Het is dan eerlijker om te communiceren dat ‘50% van de geteste medewerkers ooit alcohol of drugs heeft gebruikt’.

Uit de inmiddels jarenlange ervaring met het testen op alcohol, drugs en medicijnen bij bedrijven weet Trafieq als geen ander hoe veel bedrijven aankijken tegen alcohol en drugscontroles. De meeste bedrijven denken bij ‘onder invloed zijn’ alleen aan gebruik tijdens het werk door hun medewerkers. Vaak ook denken ze dat het vooral om verslaafden gaat. De enige maatregelen die ze nemen is een ‘zero tolerance’ beleid afkondigen: onder invloed zijn van of drugshandel is niet toegestaan.

Denkfout

Het alleen richten op gebruik op het werk is een grote misvatting. Het grootste risico voor de veiligheid op bedrijven is namelijk restalcohol of restdrugs. Dit is de alcohol of drugs die je eerder, bijvoorbeeld de vorige avond of dag hebt genomen, en die de volgende ochtend (voorafgaand of tijdens het werk) nog in je lijf zit. Dit gaat niet om verslaafden, maar om de gewone medewerker die af en toe drinkt of drugs gebruikt. En dat is 87% van de beroepsbevolking!

Voorbeelden

Als je ‘s avonds om 22 uur voor je gaat slapen een joint rookt, dan ben je van die joint nog maximaal 12 uur onder invloed. Als je ‘de volgende ochtend om 7 uur moet werken, ben je dus onder invloed aan het werk.

Neem je op zondag tijdens een BBQ of feestje om 13 uur je eerste flesje bier en drink je tot ‘s avonds 22 uur ieder uur een biertje (9 flesjes), dan ben je 24 uur onder invloed van alcohol. Je bent dan pas de volgende dag (op maandagmiddag) om 13 uur weer helemaal nuchter.

Voorlichting veiliger dan controles

De ervaring van Trafieq is dat bij bedrijven die geen aandacht besteden aan het fenomeen restalcohol of restdrugs een veel hoger aantal medewerkers onder invloed op het werk verschijnt. Ook niet bij een zero tolerance beleid. Pas als je medewerkers weten hoe lang je onder invloed blijft van alcohol en de diverse soorten drugs en wat de effecten en risico’s zijn, zullen zij in staat zijn om bewust te kiezen om niet onder invloed op het werk te verschijnen. Zonder voorlichting zal er niets veranderen. Alcohol- en drugscontroles dragen dan niet bij aan meer veiligheid binnen je bedrijf. “Wij zien dagelijks dat de meeste mensen geen bewuste keuze maken om onder invloed aan het verkeer deel te nemen of te gaan werken. Dit is pure onwetendheid, waarbij overtreders er soms echt van overtuigd zijn dat ze goed bezig zijn.”

Succesvolle aanpak

Bij de bedrijven waarmee Trafieq samenwerkt in het uitvoeren van alcohol- en drugscontroles wordt altijd gewerkt vanuit een samenhangende aanpak, waarin voorlichting van medewerkers een prominente rol heeft. Directeur Harry Rienmeijer van Trafieq: “Zonder voorlichting hebben controles geen enkel nut. Het is een schijnoplossing die niet bijdraagt aan een verbetering van je veiligheidscultuur. Pas als je medewerkers echt weten hoe het werkt, kunnen ze zélf hun gedrag aanpassen. En dat is de enige succesvolle aanpak om een alcohol- en drugsvrije werkvloer te realiseren.”

Trafieq

Trafieq is gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven om tot een alcohol- en drugsvrije werkvloer te komen. Trafieq geeft voorlichting en adviseert bedrijven over handhaving van een alcohol- en drugsbeleid. Het uitvoeren van alcohol- en drugscontroles is een van de manieren om handhaving uit te voeren.

Trafieq is landelijk uitvoerder van de wettelijke educatieve maatregelen LEMA, EMA en EMG. De LEMA en EMA zijn verplichte cursussen die worden opgelegd door het CBR voor bestuurders die zijn staande gehouden voor rijden onder invloed. De EMG is een verplichte cursus voor bestuurders die herhaaldelijk verkeersonveilig weggedrag vertonen.

Dit artikel verscheen eerder op www.trafieq.nl

01 - 01 - 2020

Meest recente blogs

Whitepaper WAD - Verzuim & veiligheid en ADM

Meerdere studies hebben aangetoond dat er bij veel bedrijfsongevallen alcohol of drugs in het spel i...

Wat is het expertisecentrum WAD

...

Informatie voor pers en voorlichters

Journalisten en voorlichters kunnen contact opnemen met onze woordvoerder via:   Telefo...

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuwtjes,
infographics, whitepapers en nog veel meer